Взимку та на початку весни кожен із нас відчуває нестачу вітамінів. В Україні о цій порі не так багато сезонних овочів та фруктів, а імпортні плоди дуже дорогі, і на них можуть міститися фунгіциди та сірчисті з’єднання, якими обробляють тару при перевезенні.
Але ми маємо смачну та корисну альтернативу – метод пророщування бобових та злаків! Перші ростки, які з’являються із насінин, називаються проростками. Раніше пророщування було популярним серед вегетаріанців, а зараз стало своєрідним способом життя: одні пророщують, щоб оздоровитися, інші – аби схуднути і разом із тим вживати смачну їжу. Для когось взагалі це – просто модний тренд. Але як би там не було, проростки – джерело клітковини, антиоксидантів, вітамінів і рослинних білків за невеликі гроші. Саме у пророщеному насінні бобових вміст білків збільшується, і вони дуже легко засвоюються організмом.
Пророщування – це дуже просто! Цей метод підходить для різних культур: можна проростити зелені (не обсмажені) насіння гречки, сою, нут, пшеницю, маш, соняшник, овес, чіа тощо.
Можна придбати пластикові пророщувачі або скористатися підручними засобами, які є на кожній кухні. Для цього знадобляться миска і друшляк (чи велике металеве сито) – головне, щоб посуд був однаковим за діаметром. Спочатку треба поставити друшляк на миску, потім засипати туди насіння, з якого плануєте отримати проростки.
Якщо насіння дуже дрібне (наприклад, чіа) можна спочатку застелити дно друшляка марлею. Поливати зернятка потрібно кожні 2-3 години водою кімнатної температури. Після поливу – накрити рушником, щоб волога не випаровувалася. І так 3-4 дні, але перші результати з’являться вже наступного ранку – насіння почне «розкриватися» та випускати біленькі тоненькі пагони. Це і є проростки!
Майстер-клас із пророщування дивіться у відео, яке відзняли співробітники Центру екологічної інформації Гончарівки:
Зелена (необсмажена) гречка
Гречані проростки з’являються дуже швидко, вони солодкуваті, мають легкий трав’янистий присмак. Підійдуть тим, хто хоче схуднути та нормалізувати обмін речовин. Дієтологи рекомендують вживати їх для профілактики судинних захворювань, зокрема варикозу та підвищеного тиску. Гречані проростки збагачені кальцієм, магнієм, залізом, вітамінами групи С та В. Слід відзначити, що у пророщеній гречці вітамінів та антиоксидантів набагато більше, ніж у звичайній.
Соя
Пророщену сою використовують для приготування різноманітних дієтичних страв, адже вона містить багато вітаміну С, амінокислот та рослинного білку. Проростки з’являються на третій день і найкраще смакують у салатах.
Пшениця
Пшениця швидко проростає та має солодкуватий смак, багата мікроелементами: магній, калій, цинк, залізо. Пшеницю для пророщування можна придбати в аптеці або у крамницях здорового харчування. Вона нормалізує мікрофлору кишківника, допомагає пришвидшити обмін речовин, зміцнити волосся та нігті.
Бобові (маш, нут, сочевиця)
Пророщувати бобові напрочуд легко! Поступово всмоктуючи воду, тверді насінини стають м’якими, але залишаються хрумкими. Пророщений маш за смаком нагадує свіжий зелений горох, а нут та сочевиця мають більш солодкий смак. Ці проростки багаті на вітаміни А, B, C, а також містять у своєму складі рослинний білок, залізо та марганець. Додаючи бобові проростки до свого раціону, ви зміцнюєте імунітет.
Соняшник
Соняшник проростає трохи швидше за бобові. Проростки соняшника збагачені цінними жирними кислотами, мінералами та вітамінами. Так само як і інші проростки, соняшник виводить токсини з організму та стимулює роботу ШКТ, не перевантажуючи організм надмірною діяльністю із засвоєння їжі. Проростки соняха можна додавати в салати, йогурти, другі страви та каші, а також робити соуси, перебиваючи їх у блендері.
Вівсяні проростки
Вважається, що вівсяні проростки – найсмачніші. Вони взагалі невибагливі і проростають дуже швидко, мають трохи молочний смак, у них присутні нотки горіха. Їх найкраще вживати вранці – вони легко засвоюються та насичують організм мінералами та вітамінами Е, K та С, які зміцнюють імунітет, мікрофлору кишківника та нервову систему.
Чіа
Придбати насіння можна в супермаркеті. У домашніх умовах проростити чіа досить просто. Спершу зернятка промивають, потім викладають тонким шаром на дні ємності і щодня додають воду. Можна, як і в інших випадках, пророщувати у друшляку або ситі. Чіа – це джерело Омега-3, хлорофілу та клітковини. Пророщувати потрібно необроблені органічні зернятка, які не піддавалися впливу консервантів.
Отже, без землі, добрив та особливих зусиль можна увесь рік отримувати врожай смачних проростків.