Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Екскурсія на хробачкову ферму

This material is in Ukrainian

01.11.2021 15:12

Співробітників Центру екологічної інформації Гончарівки часто запрошують на різні цікаві локації, пов’язані з довкіллям та екологією: природоохоронні об’єкти, заповідники, узбережжя річок та морів, на суботники… Цього разу запрошення надійшло від засновниці хробачкової ферми! Так, вам не примарилося – буває і таке! Аби харчові відходи швидше перетворювалися на компост, господарі зі стажем не гребують допомогою маленьких друзів – хробаків. Для цієї справи беруть червоних каліфорнійських хробаків (лат. Eisenia fetida).

Нас запросила Оксана Прохорова, яка вже 3 роки власноруч займається виготовленням компосту в невеликій господарчій будівлі на власному подвір’ї. Зараз у неї там – 100 кг органічних відходів, що перебувають у процесі перетворення на компост. Усе це харчове сміття не її власне – вона співпрацює з 12 родинами, які погодилися віддавати їй свої відходи. Пані Оксана роздала людям 5-літрові відерця і раз або два на тиждень приїжджає за ними та забирає до себе, а потім – віддає назад. Люди, які з нею співпрацюють, роблять це свідомо, бо не хочуть створювати додаткове навантаження на сміттєзвалища. Відомо, що саме харчові відходи без доступу повітря виділяють легкозаймистий газ метан, який швидко спалахує, особливо влітку. Оскільки на сміттєвих полігонах дуже багато різноманітного пластику та автомобільних шин, дим від цих пожеж смертельно небезпечний для людей і тварин. Тому, розвантаживши сміттєзвалища, містяни зможуть зменшити кількість отруйних речовин, які потрапляють у повітря, ґрунти та водойми навколо міста.

Хробаків пані Оксана спочатку купувала через інтернет, а тепер успішно розводить сама. «Фермерша» планує масштабувати цей проєкт, аби охопити більше районів Херсона. Якщо вас зацікавила ця ініціатива, пропонуємо пройти невелике онлайн-опитування, яке допоможе згуртувати однодумців. Анкету створила сама пані Оксана, аби зрозуміти, кому з херсонців також небайдуже компостування.

Отриманий компост жінка інколи продає, дарує знайомим, і, звісно, використовує для свого городу! 

То що ж можна кидати у компостер? Перелік органічних відходів досить великий:

  • Овочі, фрукти, ягоди.
  • Зів’ялі квіти, рослини, траву, листя.
  • Кавову гущу, чайну заварку.
  • Яйця, сири.
  • Борошняні вироби.
  • Дрібні кістки, хрящі.
  • Люфу.
  • Папір.
  • Лотки для яєць.
  • Органічні серветки Eco by NATY.

Але Пані Оксана каже, що вже навчила своїх маленьких підопічних переробляти навіть ті відходи, які не рекомендовано. Це, наприклад, – залишки цитрусових, м’ясних та рибних страв. «Просто треба викидати їх не великими порціями, тоді хробачки будуть потроху звикати їсти і таке», – каже жінка. У винахідливої херсонки компост із хробаками стоїть у «багатоповерхових» звичайних ящиках, що ми бачимо щодня в супермаркетах та на ринках. Є в неї і класичний вермікомпостер, який кожен бажаючий може замовити онлайн, та компостувати у своїй квартирі. Смороду від нього немає, запах схожий на аромат прілого листя.

Насамкінець нашої екскурсії пані Оксана подарувала працівникам Екоцентру невелике відерце високоякісного компосту, яке можна використовувати як добрива на зелених зонах бібліотеки.

І нам приємно, що містяни не чекають рішень від можновладців, а самі намагаються покращити екологічну ситуацію в регіоні. Можливо, приклад пані Оксани надихне і вас на опанування якогось «екологічного» хобі?

Calendar

     1 23
45 6 78 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18192021222324
252627282930