Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Дарія Цвєк «У будні і свята»

26.01.2025 15:04

Кожного дня життя кидає жінкам досить складний виклик – як нагодувати родину смачно та поживно, не витрачаючи на це багато коштів та використовуючи те, що ми маємо під рукою? Це складне завдання для кожної господині. Відома українська кулінарка Цвєк Дарія Яківна та її книга «У будні і свята» допоможе у вирішенні цього питання.

Дарія Яківна народилася в інтелігентній родині і змалечку засвоїла правила етикету та гарні манери, цікавилася біологією, музикою, грала на скрипці та на флейті. Але найбільшою її любов’ю була кулінарія. Саме це захоплення допомогло вижити їй та її родині в складні часи після Другої світової війни. Видавати книги рецептів вона почалала за порадою подруги – письменниці Ірини Вільде. Її кулінарні книги набули великої популярності, були передруковані 5 млн. разів. А книга «Солодке печиво», яка була видана ще в 1960 р., пережила багато перевидань та стала справжньою легендою. У родинах вона ставала реліквією та передавалася у спадщину.

У своїй книзі «У будні і свята» Д.Я. Цєвік радить до приготування святкових обідів залучати всю сім’ю, навіть маленьких дітей, щоб змалечку вони залучались до праці у родинному колі. Вона дуже цінувала та пишалася стравами української кухні і радила берегти та передавати у спадок українські традиції та рецепти. Дарія Яківна прожила гідне та активне життя, померла у 2004 р., до останнього не полишаючи своєї улюбленої справи та тішачи рідних кулінарними смаколиками.

Ось один з її рецептів чорної кави «Як у мами»:

«Нам знадобиться: чайна ложка чорної меленої кави, чайна ложка цукру, склянка кип’ятку, чайна ложка коньяку, цитрина (лимон). В суху посудину всипати каву, вимішати з цукром і на невеликому вогні підігріти, без перестану помішуючи. Тоді влити кип’яток і запарити, не доводячи до кипіння. Як тільки вкриється шумом, зняти з вогню. Коли кава осяде, ще раз поставити на вогонь і потім розлити по чашках, додаючи по ложці коньяку. На окремій тарілці подати тонко нарізану цитрину (лимон), посипану цукром».

Дуже простий та цікавий рецепт. Завдяки легендарній кулінарці Дарії Цвєк та її книзі ви мате можливість приготувати на власній кухні багато цікавих страв.



В77801
36.997
Ц 26

Цвєк Дарія Яківна.

У будні і свята: [секрети приготування страв на щодень галицької господині]/ Дарія Цвєк ; [голов. ред. М. Савка, авт. передм., фот. М. Душар] - Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. - Словничок: с. 452-455. - Покажч. страв: с. 456-[470]. - 469, [2] с., ISBN 978-617-679-257-4

Предметні рубрики: Домашня кулінарія -- Рецептура

УДК: 641.5(083.12)

Календар подій

   1 2 3 4 5
67 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 1819
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31